Basın / Basın Bültenleri

ANSİAD 15. GİRİŞİMCİLİK GÜNLERİ'NİN KONUĞU EROL BİLECİK

poster

ANSİAD 15. Girişimcilik Günleri final etkinliklerinde TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik öğrencilerle bir araya geldi. Bilecik, “Türkiye’nin büyümeyi sürdürebilmesi için enflasyonu yüzde 5’in altına çekmesi gerekiyor” dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD)’nin bu yıl 15’incisini gerçekleştirdiği Girişimcilik Günleri’nin konuğu Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik oldu. Akdeniz Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelen Bilecik, iş dünyasına yönelik soruları yanıtladı. Etkinliğe, Antalya Vali Yardımcısı Hamdi Bolat, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Ticaret Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Davut Çetin, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Antalya Bilim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Kandur, ANSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, çok sayıda STK temsilcisi, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan, ANSİAD Girişimcilik Günleri’nin 2003 yılından bu yana aralıksız 15 yıldır devam ettiğini belirterek, “Bölgemizdeki 3 ilde, 4 üniversitemizin fakülte ve yüksekokullarında 100’e yakın lisede, radyo ve televizyonlarda konferanslar, fikir yarışmaları ve proje yarışmaları yaptık. Liselerarası Fikir Şenliği’ne, bu yıl bölgemizdeki 4 üniversitemizde ‘İnovatif Düşünme ve Girişimcilik Atölyesi’ çalışmalarını ekledik. Gençlerimizin projelerini Melek Yatırımcılarla buluşturmaya başladık. ANSİAD’ın girişimcilik tohumu, 15 yılda Batı Akdeniz girişimcilik bahçesini yarattı ve paydaşlarımızla birlikte girişimcilik ekosistemini yeşertmeyi başardık” diye konuştu.

 

GENÇLER YETENEKLİ VE İSTEKLİLER

Küresel girişimcilik raporuna göre, Türkiye olarak girişimcilikte 137 ülke arasında 37’nci sırada olduğumuzu kaydeden Erdoğan, “Türkiye olarak ekonomik büyümede, yeni iş kurmada, ürün yeniliği yapmada, teknolojiye uyum sağlamada iyiyiz, fakat beşeri sermayede, uluslararası iş yapmakta, işbirliği ağları kurmakta zayıf kalıyoruz” dedi. Okullaşma oranlarında iyiyiz, fakat eğitim kalitesinde gerideyiz diyerek sözlerini sürdüren Erdoğan, “Dijital çağa girerken gençlerimizin önünde çok büyük fırsatların açıldığına şüphe yoktur. Gençlerimiz yetenekli ve istekliler, artık ülke olarak yapmamız gereken şey gençlerimizin özgürce risk almaya, yenilik yapmaya yönlendirmektir” ifadelerini kullandı. Eğitimin bir ülkenin geleceğinin güvencesi olduğunu kaydeden Erdoğan, “Eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırarak, tüm okullarımızda kaliteyi top yekün arttırmalıyız. Çünkü eğitim bir ülkenin geleceğinin güvencesidir. ANSİAD üyeleri 2002 yılında Girişimcilik Günleri’ni başlattığında Türkiye kriz atmosferindeydi, girişimcilik konusu kimsenin gündeminde değildi. TÜSİAD ve ANSİAD olarak biz öncülük ettik ve ortak akılla bu süreci başarıyla sürdürüyoruz” dedi.
 

YAPISAL REFORMLARA İHTİYAÇ VAR

ANSİAD Girişimcilik Günleri’ni bugüne getiren bütün herkese teşekkürlerini sunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Girişimcilik konusu elbette ki Türkiye ve Antalya için hayati bir konu olmaya devam etmektedir. Antalya Türkiye'de şirket kuruluşlarında 4’üncü il. Türkiye'nin katma değer üretiminde ise 6’ncı sıradadır.

İhracatta 15’inci sıradadır, fakat 10’uncu sıraya gelme potansiyeli olan bir ildir” dedi. Antalya’nın girişimcilik potansiyelini büyütmenin Türkiye’ye katkı yapmak olduğunu sözlerine ekleyen Çetin, “Bugün gazetelerde dün açıklanan yüzde 11'lik büyüme oranı var. Biz zaten çift hane bekliyorduk. Bu büyüme geçen yılın düşüşü ve vergi, kredi teşvikleri kaynaklı olsa bile Türkiye'nin dinamizmini göstermektedir” ifadelerini kullandı. Büyümenin üçte ikisinin tüketimden üçte biri yatırımdan geldiğini dile getiren Çetin, “Bu nedenle yüksek büyümenin sürdürülebilir olması için yapısal reformlarla yatırıma ve ihracata dayanan bir büyümeye geçmemiz gerektiğine dikkat etmeliyiz. Türkiye ekonomisinin gelecek yıllarda yüksek bir büyüme göstermesi ve orta gelir tuzağından kurtulması teknoloji alanında yatırımlar ve yenilikler yapacak girişimci sınıfa bağlı olacaktır” dedi.
 

SİYASETTE NORMALLEŞME EKONOMİDE OHAL

Ekonomimizin 3 trilyon lira civarında bir üretin gerçekleştireceğini belirten Çetin, “Doları 3.5 lira alsak 850 milyar dolar etmektedir, 80 milyona bölersek 11 bin doların altındayız, satın alma gücümüz yüksek olsa bile parasal gücümüz bakımından bu düzey düşüktür. Bu 10 bin dolarlık ekonomi grubundan hızla çıkmak zorundayız” diye konuştu. Yeni teknolojik alanlar, yapay zeka, büyük veri, biyoteknoloji gibi alanlarda hızlı ilerlerlemenin ekonomik düzelmeyi beraberinde getireceğini vurgulayan Çetin, “Bizim artık siyasette normalleşmemiz ve asıl olağan üstü hali ekonomide ilan etmemiz gereklidir. Sanayi 4.0'da kısa sürede bir sıçrama yapmak üzere her bakanlığı, her ili, her üniversiteyi, her ticaret ve sanayi odasını, her STK'yı içine alan bir işbölümü yapılmalıdır. Ülke olarak bu vizyonu belirlersek gençlerimiz de kendi vizyonlarını daha kolay belirler hale geleceklerdir” diye konuştu

 

İNANIN, ÇALIŞIN, BAŞARIN

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye’den, Antalya’dan ve kendi girişimciliğinden örnekler verdi. Gençlere seslenen Başkan Türel, girişimciliğin cesaret, kararlılık ve gayret istediğini, belirterek, “İnanacaksınız, çalışacaksınız ve başaracaksınız” vurgusunu yaptı. Türel, Antalya’nın özellikle endemik zenginliğini dünyaya satacak genç girişimcileri beklediğini söyledi. Türkiye ve Antalya’da girişimciliğin durumu ve sorunları konularında konuşarak engellerin azaltılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Türel, “Böylece Türkiye’nin daha ileri gitmesini sağlayacağız” dedi. Kendisini babadan bir gazete ve matbaa devralan hem girişimci gazeteci olarak tanıtan Başkan Türel, “1987 yılında ofset tekniği ile Antalya’da çıkarılan günlük gazete hiç yoktu. Girişimciliğe 23’lü yaşlarda başladım. Antalya’nın ilk ofset yerel gazetesini çıkarma cesareti ortaya koydum. Bizim o gün açtığımız o kapıdan bugün Antalya’da yayınlanan 23 tane ofset günlük yerel gazete mevcut. Girişimcilik tabi ki cesaret, kararlılık ve gayret istiyor ama mutlaka yılmadan yolunuza devam etmeniz gerekiyor. Belediye başkanlığı görevi ise artık bir sosyal girişimcilik işidir” dedi.
 

TÜRKİYE BÜYÜYOR

Türk girişimcisi ve iş adamlarının, ekonomi dünyasının dinamiklerini başardığını belirten Başkan Türel, “Sanayicisi, turizmcisi, inşaatçısı, tarım üreticisi ve köylüsü, çalıştı ve üretimi geçen seneye göre rekor seviyede artırdı. Türkiye büyüyor Antalya’mız da büyüyor. Teröre rağmen, yabancı basındaki kötü yayınlara rağmen, dezenformasyon yanlış bilgilendirme kampanyalarına rağmen, Antalya geçen seneye göre gelen turist sayısını yüzde 60’a yakın arttırmış ve büyük başarıya imza atmıştır. Bu Antalya halkının ve girişimcisinin başarısıdır. 2014 yılına göre Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları tam 20 kat artmıştır. Üç yılda 20 kat büyüdük. Gelecek sene 30 kat büyüyeceğiz. Bu yatırım artışı hükümetimizin, yerel yönetimlerin kaynaklarını ve önünü açması ile ilgili. Ama asıl fark ciddi bütçe yönetimi, doğru kaynak kullanımından kaynaklanmaktadır” dedi.

 

GENÇLERİ SEVİYORUZ GÜVENİYORUZ

Başkan Türel konuşmasında gençlere seslendi ve “İnanacaksınız ve çalışacaksınız. Her genç dünyayı fethetmek için yola çıkmalıdır. Günümüzde dünyayı fethetmek yolu tamamen bilgidir. Eskiden bilgi deyince aklımıza Lise ve Üniversite diploması gelirdi. Şimdi bilgi hayat tarzıdır. 7/24, hayat boyu öğrenmek, öğrenmeye devam etmektir. Eskiden bilgi dediğimizde, gazetecilik, bir mühendislik, biri öğretmenlik olurdu. Bu çağa internet çağı diyoruz. Yeni nesil birbirine bilgi aktaracak. Biz de belediye olarak Akıllı Şehir Teknolojilerini kurmakla meşgulüz. Akıllı sağlık, akıllı enerji, akıllı trafik gibi sistemleri hızla kuruyoruz. Antalya akıllı şehirlerde de öncülük edecek şehir olacak. Teknolojinin amacı insanlığın gelişmesidir. Son zamanlarda Suriye’de, Myanmar’da, Filistin’de, Somali’de insanlıktan çıkmış canilerin yaptıklarını görüyoruz. Bizlere demokrasi dersi verenler zulme açtıkları kapıları gözden kaçırıyor. Bizim gençliğimiz inşallah çifte kanat takacak, bir kanadınız teknoloji, ama diğer kanadınız vicdan olacak. İnsan hayalleriyle, tutkularıyla, idealleriyle, ahlakıyla insandır. Bir girişimci tutkusuyla, risk alarak, güven kazanarak başarılı olur. Bunlar bizim kültürümüzde fazlasıyla mevcuttur. Atatürk’ün ‘Damarlarınızdaki asil kan’ derken söylediği esasen bizim kültürümüzdür, bu toprakların ruhudur. Gücünüzü kültür köklerimizden alırsanız, başaramayacağınız hiçbir iş yoktur. Gençlere güveniyoruz, seviyoruz ve sizin için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Geleceğe güvenle bakın, inanın ve çalışın, gerisi gelecektir” şeklinde konuştu.

 

DÖNÜŞÜMÜN DIŞINDA KALMA LÜKSÜMÜZ YOK

TÜSİAD olarak Türkiye’nin geleceğine katkı sağlamak için gençleri odağa almanın ve iş süreçlerine dahil etmenin önemli olduğunu vurgulayan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, “Bugünün gençlerinin fikirlerine, bilgilerine ve dünya okumalarına çok değer veriyoruz. Daha iyi bir geleceğin, sizin düşüncelerinizle şekilleneceğine inanıyoruz” dedi. Dijitalleşmenin dünyamızda oluşturduğu dönüşümü her gün daha fazla hissettiğimizi kaydeden Bilecik, “Yalnızca bugünü değil, geleceği de takip etmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz. Teknolojinin refahı arttırdığına hepimiz her gün şahit oluyoruz. Ancak yaratılan değerin dünyanın sadece birkaç yerinde toplandığını, bu değişime ayak uydurmayanlar ile uçurumun gitgide derinleştiğini de gözlemliyoruz” diye konuştu. Startup Genome raporuna değinen Bilecik, “Dünya çapında şehirlerin girişimcilik ekosistemlerini ve potansiyellerini ölçüyor. Bu rapora göre, Dünyada girişimcilik ile yaratılan değerin yüzde 78’i, 7 ülkede bulunan, 11 şehirde toplanıyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu şehirlerin, arayı giderek açarak girişimcilik alanında yaratılan değerin neredeyse tamamını bünyelerinde toplayacağı tahmin ediliyor. Bir ekosistemi sıfırdan oluşturmak neredeyse 20 sene sürüyor” diye konuştu. Türkiye’de bulunan ekosistemler, kararlı politikalar ile 5 ila 10 sene içinde dünyada kendini duyurabilecek seviyeye ulaşabilir diyen Bilecik, “Bu dönüşümün dışında kalmak gibi bir lüksümüz yok” dedi.

 

YAŞAMDA YOL GÖSTERİCİNİZ ATATÜRK İLKELERİ OLSUN

Toplumların ve şirketlerin sürekliliği ve ülkelerin geleceği için gençlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erol Bilecik, “Bir ülkenin ekonomisi, gençlerin vizyonuyla, iş hayatına kazandıracakları yenilikler ve girişimcilik ruhuyla atacakları adımlarla kalkınır. Türkiye’nin cesur, inovatif ve genç liderleri olarak sizlerin, sadece ekonomide aktif aktörler olarak yer almanız yeterli değil. Aynı zamanda toplumumuzun kültürel, sosyal ve ekonomik gelişmesine de yön vermenizi bekliyoruz” diye konuştu. Mustafa kemal Atatürk’ün ‘Gençler cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yükseltecek olan sizsiniz’ sözlerini hatırlatan TÜSİAD Başkanı Bilecik, “Atamızın en yalın ifade ettiği gibi, zaman zaman yolunuza engeller çıkabilir. Böyle zamanlarda motivasyonunuzu korumak için öncelikle motivasyon kaynağınızı bulmanız gerekir. Herkesin bu kaynağı farklıdır. Benim için, Mustafa Kemal Atatürk’ün hepimize emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar korunması ve Atatürk ilkeleri doğrultusunda çalışmak, sadece iş hayatında değil, hayatımın her aşamasında en büyük motivasyon oldu. Sizin de yaşamda yol göstericiniz daima Atatürk ilkeleri olsun” diye konuştu.

 

'ÇİFT RAKAMLA DEVAM ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

Büyüme rakamının 'ancak' tarafıyla ilgili söylemek istediği üç nokta olduğunu dile getiren TÜSİAD Başkanı Bilecik, şunları söyledi: “Bundan dolayı görmezden gelmemek gerekir bu 11.1, aşağı yukarı gerçekten dünyada gelişmekte olan ülkeler içerisinde yapılmış önemli bir başarı. 'Ancak'ı var, bir önceki yıl eksi 1.8'di büyümemiz. Yani biliyorsunuz hain darbe girişiminin, 15 Temmuz'un olduğu döneme rast geldiği için 11.1'in baz etkisi, yani eksi 1.8'den geldiği için önemlidir. Baz etkisi oldu, bu önemli noktalardan biri. Enflasyonun artması, bu 11.1'i biraz gölgeleyen noktalardan bir tanesi. Yüzde 13 civarında enflasyon var. Yani sürdürülebilir olması için çift rakamla devam etmesi hakikaten mümkün değil. Türkiye gibi böylesine yoğun nüfusu olan bir ülke için en azından yılsonu ortaya çıkacak olan aşağı yukarı yüzde 7 büyümenin sürdürülebilir olması için özellikle enflasyonun yüzde 5 ve altına indirilebilir bir noktaya gelmesi gerekir. Çünkü baktığımız zaman yüksek büyümede, yüksek derecelerde olan iki rakamın ekonomi literatüründe beraber gittiği aşağı yukarı söz konusu değil. Bir de dış borçlarımız çok önemli. Yani dış borçlarımıza baktığımız zaman bugün 5 yıl önce milli gelirin yüzde 35'iyken şu anda milli gelirin yüzde 51'i olmuş vaziyette. Özellikle hükümetimizin fevkalade dikkat ettiği şey. Bunların hepsi ama bizi böyle 'kırılgan ülkeler' listesinde maalesef listenin dip tarafına atmış vaziyette.” Toplantı, ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan’ın, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik’e günün anısına ‘Gümüş Tanrıça’ heykelciği takdim etti.
 

Toplantıyla ilgili detaylı bilgi için;

Ebru ÇENGELOĞLU

Basın Danışmanı

E-mail: basin@ansiad.org.tr

Tel: 0242 3120303

Fax: 0242 3215511

GSM: 0551 2079182

Hemen Yarışmaya Başlayın

Yarışmaya katılın, fikrinizi paylaşın.
Şimdi Başvur